Világíts rá!

Földművelésügyi_Minisztérium

Néhányan ma még szinte automatikus mozdulattal dobják a működésképtelen, elromlott lámpákat a szemetesbe. Azt már lassan megtanuljuk, hogy a műanyag palackokat és a papírt külön gyűjtsük, de a fényforrásoknak nem mindig találjuk a helyét. Pedig 14 ezer helyen 20 ezer gyűjtő áll rendelkezésünkre. Évente több mint ezer tonna lámpahulladék keletkezik Magyarországon. Ezek az elhasznált termékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre, másrészt sok olyan anyagot tartalmaznak, amelyeket újrahasznosíthatunk. Egy átlagos fénycsőben, vagy kompaktfénycsőben 1-2 mg higany található. Egy higanyos hőmérőben kb.1 gramm higany van, egy lámpa tehát ennek csupán ezredrészét tartalmazza, de országos szinten az évente eladott 6 millió darab fénycső jelentős természeti terhelést eredményez.

Ezért is tartja fontosnak a Világítástechnikai Társaság (VTT), hogy segítsen a szemléletformálásban, hogy a működésképtelen lámpák és lámpatestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek.

„Világíts rá!” címmel a VTT pályázatot hirdet három kategóriában, melyben keressük az ország legjobb rajz-, videókészítőjét és versíróját. A pályaművek a lámpahulladékok szelektív gyűjtésénekfontosságára kell fókuszáljanak.

A projektet és pályázatot a Földművelési Minisztérium a Szelektálok.hu program keretében támogatja.